Katsomusten sisällä on moninaisuutta, joten ei pidä yleistää

Hetam Aljarah on ollut töissä päiväkodissa vuodesta 1994 alkaen. Hän kertoo, että jotkut vanhemmat ovat ensin varautuneita häntä kohtaan mutta ovat he pääsevät ennakkoluuloistaan, kun ovat tutustuneet häneen.

Kun kaikkia ryhmässä läsnäolevia katsomuksia tarkastellaan tasaveroisina eikä niitä arvoteta, se tulisi näkyä kaiken aikaa ja kaikkialla, eikä vain joskus joissakin tilanteissa. Yhtenä esimerkkinä on puhtaustavat vessassa. Erään kerran yhdessä päiväkodissa esimiehestä lähtien alettiin päivitellä erään pojan vessapaperin runsasta käyttöä, kun vessasta puuttui käsisuihku, jota poika oli tottunut käyttämään. Joidenkin muslimiäitien kesken on harmiteltu haasteita liittyen uimiseen, koska ei ole kyetty järjestämään erilllisiä uimavuoroja eskarin tytöille ja pojille. Lasten vanhempien kanssa on jo
vuosia käyty läpi ns. toivomuslista, missä huomioidaan myös kodin katsomukseen liittyviä asioita. Jatkuva vuorovaikutus vanhempien kanssa on tärkeää, jotta tiedetään yksilölliset näkemykset eikä lähdetä yleistämään. Katsomuksen sisälläkin on moninaisuutta. Kerran eräät vanhemmat kielsivät lastansa ottamasta vastaan ns. joulupussia joulupukilta ja tämä oli kristillinen perhe.

– Hetam Aljarah, lastenohjaaja