Kirjallisuutta

Tälle sivulle on koottu kirjavinkkejä kasvattajille  katsomuskasvatuksen tarpeisiin.Tilaa kirja
Lasten Keskuksen sivulta

Varhaiskasvatus katsomusten keskellä

Tekijät:

Haapsalo, Tiina (Toimittaja)
Petäjä, Heljä (Toimittaja)
Vuorelma-Glad, Päivi (Toimittaja)
Sandén, Mirva (Toimittaja)
Pulkkinen, Hanna (Toimittaja)
Tahvanainen, Ilkka (Toimittaja)

Monipuolinen käsikirja avaa katsomuskasvatuksen merkitystä varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017:n pohjalta. Katsomuskasvatusta tarkastellaan vuorovaikutuksen ja oppivan yhteisön toimintakulttuurin näkökulmasta.

Kirja tarjoaa useita näkökulmia lapsen kokonaisvaltaisen kasvun edistämiseen sekä varhaiskasvattajan ammatillisen identiteetin ja osaamisen vahvistamiseen. Kasvattajaa myös haastetaan tulemaan tietoiseksi oman toimintansa taustalla vaikuttavasta arvopohjasta ja arvioimaan sitä ammatillisesti. Kirja koostuu alan asiantuntijoiden artikkeleista ja palvelee niin varhaiskasvatuksen ammattilaisia kuin alalle opiskelevia.

Kirjan toimituskunta ja kirjoittajakaarti koostuvat varhaiskasvatuksen keskeisistä asiantuntijoista sekä kirkon että yhteiskunnan puolelta.

 

Tilaa kirja
Lasten Keskuksen sivulta

Yhteistyötä koreittain

Tekijä:

Sanna Yli-Koski-Mustonen

Seurakunnan ja kunnan välisessä yhteistyössä on valtavasti mahdollisuuksia. Erityisesti varhaiskasvatuksen, koulun ja oppilaitosten kanssa tehtävän yhteistyön avuksi on hahmoteltu neljä kumppanuuden koria, joiden avulla on helppo tarkastella eri yhteistyön muotoja ja mahdollisuuksia. Tähän kirjaan on koottu runsaasti käytännönläheisiä ja käytössä olevia ajatuksia ja ideoita yhteistyön tueksi. Toimintavinkit on ryhmitelty selkeästi neljään koriin: yleissivistävä opetus, perinteiset juhlat, uskonnolliset tilaisuudet sekä kasvun ja hyvinvoinnin tuki. Tarkoituksena on innostaa ja rohkaista yhteistyöhön, auttaa löytämään oma yhteistyön tekemisen tapa omalla paikkakunnalla.

Yhteistyötä koreittain on hyödyllinen perusteos niin kirkon kuin yhteiskunnan kasvatustyötä tekeville ja alalle opiskeleville, huoltajille sekä kirkon ja yhteiskunnan yhteistyöstä kiinnostuneille. Yhteistyön mahdollisuuksia on täydet neljä korillista!

Sanna Yli-Koski-Mustonen on kasvatustieteen maisteri, lastentarhanopettaja ja sosionomi-kirkon nuorisotyönohjaaja, jota kiinnostavat kirkon ja yhteiskunnan kasvatustyön rajapinnat ja uudenlaisten toimintamallien kehittäminen lasten ja perheiden parhaaksi.
Teoksen ajatukset ja ideat hän on kerännyt kasvatuksen ammattilaisilta ympäri Suomea.

Tilaa kirja
Lasten Keskuksen sivulta

Kirjan kannessa on piirustus kirsikkapuusta. Puun alla on ihmisiä eri maista.

Tilaa kirja
Lasten Keskuksen sivulta

Adventista ramadaniin — Uskonnolliset juhlat Suomessa

Tekijät:

Pyhäranta, Tuija (Kirjoittaja),
Raudaskoski, Joona (Kirjoittaja),
Seppälä, Olli (Kirjoittaja)

Tiedätkö, mikä on diwali tai ridvan, entä kekri? Moni suomalainen saattaa tänäänkin viettää juhlapäivää, josta et ole kuullutkaan.

Adventista ramadaniin esittelee uskontojen keskeisiä juhlapäiviä ja niihin liittyviä perinteitä. Mukana on 60 juhlaa, joita lähestytään Suomessa toimivien uskonnollisten yhteisöjen tapoja ja käytänteitä painottaen. Lyhyissä artikkeleissa avataan juhlien keskeisiä sisältöjä sekä tieto- että haastattelulähteisiin nojaten. Näin mukana tuoksuu ja maistuu eletty elämä.

Kristittyjen kirkkovuoden lisäksi tutustutaan kuu- ja pyhismyskalentereihin, paastonaikoihin sekä luomiseen ja pyhiin teksteihin liittyviin juhliin. Hindujen holista kuljetaan shintolaisten hanamiin ja kristittyjen helatorstaihin.

Teos toimii paitsi käsikirjana ja oppaana kulttuurien moninaisuuteen myös inspiraation lähteenä ottaa selvää, miten ehkä juuri tänään juhlitaan.

Kirjan kannessa on piirustus erivärisistä kerrostaloista.

Tilaa kirja
Lasten Keskuksen sivulta

Uskonto lapsuuden kulttuureissa

Tekijät:

Ubani, Martin (Toimittaja)
Poulter, Saila (Toimittaja)
Kallioniemi, Arto (Toimittaja)

Uskonto lapsuuden kulttuureissa -teos kokoaa yhteen ajankohtaisia puheenvuoroja uskontokasvatuksesta osana varhaiskasvatusta. Teos tarkastelee uskontokasvatusta monipuolisesti yhteisöllisyyden, kulttuurin ja oppimisen näkökulmista. Kirja tarjoaa tutkittua tietoa varhaiskasvatuksen parissa toimiville päättäjille, kasvattajille ja tutkijoille.
Artikkelit perustuvat lokakuussa 2014 järjestetyn viidennen uskontokasvatuksen symposiumin esitelmiin.

Valittujen esitelmänpitäjien lisäksi kirjaan on pyydetty muiden asiantuntijoiden kirjoituksia aihepiiristä. Toimittajien lisäksi kirjoittajajoukkoon kuuluvat mm. professori Kristiina Kumpulainen, professori Henrik Simojoki sekä dosentti Marjatta Kalliala.

Kirjan kannessa on kuvia kynttilöistä, kankaista, lapsesta ja valoista.

Tilaa kirja
Lasten Keskuksen sivulta

Lattiakuvat katsomuskasvatuksessa ja opetuksessa

Tekijät:

Aitlahti, Kaisa (Kirjoittaja),
Keränen-Panstu, Raili (Kirjoittaja),
Mäkinen, Aulikki (Kirjoittaja),
Reina, Riikka (Kirjoittaja)

Lattiakuvat on pedagoginen menetelmä, jossa kertomusten, symbolien ja kokonaisvaltaisen työskentelyn kautta etsitään elämään merkitystä. Menetelmässä hyödynnetään kaikkia aisteja, liikettä, musiikkia, visuaalista ilmaisua ja kerrontaa. Kertomuksen edetessä lattialle muodostuu juuri tämän ryhmän prosessin kuva.

Neljäs lattiakuvakirja avaa menetelmän mahdollisuudet erityisesti päiväkodin katsomuskasvatuksessa ja alakoulun katsomusaineiden opetuksessa. Mukana on 18 käyttövalmista kertomusta, jotka keskittyvät elämäntaitoon ja etiikkaan sekä vuoden juhliin. Raamatunkertomusten lisäksi mukana on islamista ja buddhalaisuudesta ponnistavat kertomukset.

Lasten oma vuosikirja -kirjan kansi.Kannessa on piirrettyjä päitä eri ihmisistä.

Tilaa kirja
Lasten Keskuksen sivulta

Lasten oma vuosikirja

Tekijät:

Korolainen, Tuula (Kirjoittaja)
Tulusto, Riitta (Kirjoittaja)

Miksi lippu liehuu tänään? Kuka keksi äitienpäivän? Miksi pääsiäisenä syödään munia ja Runebergin päivänä torttua? Onko venäläisillä joulupukkia? Ja mikä ihme on hanukka?

Lasten oma vuosikirja esittelee kuukausittain vuoden juhla-, liputus- ja merkkipäivät taustoineen ja tapoineen. Mukana ovat kalenteriin merkittyjen päivien lisäksi suurimpien vähemmistöjemme ja maahanmuuttajaryhmiemme juhlat kuten svenska dagen, saamelaisten kansallispäivä, venäläinen ja kiinalainen uuden vuoden juhla, muslimien id al-fitr -juhla jne. Lisäksi mukaan on valittu sellaisia teemapäiviä, jotka kiinnostavat lapsia, kuten maailman eläinten päivä ja kansainvälinen nallepäivä.

Kirja tarjoaa lapsentajuisesti päiviin liittyvää tietoa, jota höystetään saduilla, kertomuksilla, runoilla, herkkuresepteillä ja askarteluvihjeillä. Kirjassa on nelivärikuvitus.

Lasten oma lauluvuosi -kirjan kansi.Kannessa on piirrettyjä päitä eri ihmisistä.

Tilaa kirja
Lasten Keskuksen sivulta

Lasten oma lauluvuosi & cd

Tekijä:

Soljander-Halme, Hannele (Toimittaja)

Mikä olisi hauska vappulaulu? Entä onko Minna Canthista laulua? Mikä on Purim-juhla ja millaisia lauluja silloin lauletaan? Mitä voi laulaa kansallisena veteraanipäivänä? Entä maailman käsienpesupäivänä?

Vuodenkierrossa on monia erilaisia juhlia, ja musiikki on aina ollut juhlien olennainen elementti. Lasten oma vuosikirja esitteli (Lasten Keskus 2014) vuoden juhla-, liputus- ja merkkipäivät. Lasten oma lauluvuosi tarjoaa puolestaan jokaiseen vuosikirjassa esiteltyyn päivään perinteisiä tai uusia lauluja yhdessä laulettavaksi. Laulujen säestys on merkitty helpoin sointumerkein.
Lasten oman lauluvuoden avulla pääsee myös tutustumaan eri kulttuurien perinteisiin. Kirjassa on 94 laulua, joista yli 30 on uusia ja ennen julkaisemattomia.

Kirjan mukana on CD-levy ja MP3-latauskoodit. Äänitteessä on kaikki kirjan uudet laulut. Laulut voidaan harjoitella ja laulaa yhdessä äänitteen säestyksellä.

Kuvitettu kirjan kansi, jossa on nuppineulalla kiinnitetty valokuva. Valokuvassa on erilaisia ihmisiä.

Tilaa kirja
Lasten Keskuksen sivulta

Atte ja Anna -meidän ja muiden uskonnot

Tekijä:

Issakainen, Tytti (Kirjoittaja)

Aten luokkatoveri Mahmud ei syö sianlihaa, Pjotr paastoaa ennen pääsiäistä ja Linda ei vietä itsenäisyyspäivää. Yhdessä koko luokka tutustuu eri uskontoihin ja niihin liittyviin tapoihin.

Meidän ja muiden uskonnot kertoo maailmanuskonnoista seuraamalla Aten luokan elämää syksystä kevääseen. Lisäksi kirjassa on kattava tieto-osuus. Kirja johdattaa erilaisten uskontojen maailmaan lapsentajuisesti ja yhteisymmärrystä lisäten. Kirja sopii luettavaksi niin päiväkodeissa, alaluokilla, kodeissa ja kerhoissa.

Pekka Rahkosen elävästi kuvittama kirja jatkaa Atte ja Anna -sarjaa laajempana ja kovakantisena.

Kirjan kannessa on piirustus erilaisista nuorista ja lapsista.

Tilaa kirja
Lasten Keskuksen sivulta

Meidän ja muiden ystävät

Tekijä:

Asquith, Ros (Kuvittaja)
Tonteri, Maisa (Kääntäjä)

Millaisia ystäviä sinulla on?
Ystävä voi olla samanlainen kuin sinä tai ihan erilainen. Ystävä voi olla joku, jota et ole ikinä tavannut kasvotusten. Sinulla voi olla yksi huippuystävä tai kaveriporukka. Ystävä voi olla eläin tai lelu. Tai ehkä sinulla on ikioma mielikuvitusystävä!

Tämä kirja kertoo ystävyydestä sekä siitä, miten voi saada ystävän ja mitä tehdä, jos riitaantuu ystävän kanssa. Ystävyys on ihan parasta ja voi kestää läpi elämän!

Kirjan kannessa on piirustus eri-ikäisistä ihmisistä.

Tilaa kirja
Lasten Keskuksen sivulta

Meidän ja muiden elämä

Tekijä:

Asquith, Ros (Kuvittaja)
Tonteri, Maisa (Kääntäjä)

Ihminen on kiehtova otus. Hän aloittaa elämänsä pienenä pisteenä, syntyy, kasvaa, muuttuu vauvasta lapseksi, sitten nuoreksi ja aikuiseksi ja lopulta vanhukseksi. Jokainen ikäkausi tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia ja näkökulmia.

Kirja käy läpi ihmiselämän kaikki vaiheet. Oivaltavien tekstien ja teemoitettujen aukeamien myötä pieni lukija eläytyy ihmisen eri ikäkausiin ja oppii lisää myös itsestään. Millainen olit pienenä? Mitä haluat tehdä suurena? Yksityiskohtainen ja humoristinen kuvitus lisää tutkimusmatkan hauskuutta.

Petran kuvakirjat

Petra löytää Petran -kirjan kansi. Tyttö istuu aasin selässä.

Petra löytää Petran

Tekijä: Halttunen, Eevamaria
Kustantaja: Dramaforum

Petra on reipas ekaluokkalainen, joka seikkailee tässä sarjan toisessa osassa Jordanian Petran kaupungissa. Hän osallistuu muslimien aqiqa-juhlaan, jota vietetään seitsemän päivää pikkuveljen syntymän jälkeen. Kirja tutustuttaa lapset eri kulttuureihin ja antaa mahdollisuuden pohtia uskontojen erilaisuutta.

Kirjan kannen kuva, joss tyttö halaa norsua. Pieni poika ojentaa tytölle kellertävän hedelmän.

Petra Buddhan polulla

Tekijä: Halttunen, Eevamaria
Kustantaja: Dramaforum

Sarjan kolmannessa osassa Petra seikkailee Sri Lankassa tutustuen munkkioppilas Dharsanaan. Yhdessä he opettelevat mielenrauhaa ja pelastavat pienen elefantin.

Tytön päällä on keltainen mekko, jossa on isoja ruskeita ympyröitä. Tytön päässä on saman värinen hattu.

Petra tanssii

Tekijä: Halttunen, Eevamaria
Kustantaja: Dramaforum

Tässä kirjassa Petra  pääsee seikkailemaan Senegaliin luonnonuskontojen pariin. Matkallaan hän ottaa osaa paikallisiin hautajaisiin ja saa uuden ystävän. Kirjan kautta eri kulttuuri tulee tutuksi lapselle ja samalla syntyy mahdollisuus pohtia uskontojen eroavaisuuksia.

Tyttö halaa kettua. Taustalla näkyy revontulet.

Petra ja revontulet

Tekijä: Halttunen, Eevamaria
Kustantaja: Dramaforum

Neljännessä Petra-kirjassa Petra seikkailee Lapissa auttaen Niklasta etsimään kesken kihlajaistensa kadonnutta isosiskoaan. Samalla Petra kokee Lapin taikaa ja oppii miten revontulet syntyvät. Petra-kirjat tutustuttavat lapset eri kulttuureihin ja antavat mahdollisuuden pohtia uskontojen eroavaisuuksa. Kirja julkaistaan myös venäjäksi ja englanniksi.

Muita kirjoja

Kirjan kannessa on lapsia, joilla on eri kulttuureja edustavat asut päällä.

Kaiken maailman juhlat

Tekijä: Kotka Riika
Kustantaja: Kustannus Oy Pieni Karhu, 2007

Kirjassa kerrotaan erilaisista juhlista, joita vietetään eri puolilla maailmaa. Esillä on muun muassa erilaisia joulunviettotapoja kuten meksikolainen Posadan ja meidän oma joulumme, intialainen valonjuhla Diwali. Kirjassa on runsaasti juhliin liittyviä leikkejä ja askarteluvihjeitä teko-ohjeineen.. Loppuun on koottu kalenteri juhlista. Kirja soveltuu kouluihin, päiväkoteihin sekä kotona askarteluun. Riika Kotka on ala-asteen opettaja. Häneltä on ilmestynyt aiemmin kirja Onnistuneet lasten juhlat.

Kirjan kannessa on neljä piirustusta. Yläreunassa on kuva hindulaisen jumalan päästä ja buddhasta. Alareunassa on piirustus punaisesta linnusta ja harmaasta parrakkaasta miehestä.

Hilla pohtii uskontoja

Tekijä: Paasio Ulla
Kustantaja: Paasio Ulla, 2008

Hilla ja sisarukset tutkivat erilaisia uskontoja sekä myös uskonnottomuutta. Voit itsekin kirjaa lukiessasi miettiä erilaisia elämäntapakatsomuksia. Lapset pohdiskelevat myös vaikeita termejä kuten jumaluus ja uskonto.

Kirjan kannessa on piirretty kuva olohuoneesta. Huoneessa on nainen ja kolme lasta. Sisustuksessa ja vaatetuksessa on aasialaisia vaikutteita.

Mennään jo naapuriin

Tekijä: Riina Katajavuori; Salla Savolainen (kuv.)
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2017

Kahdeksanvuotias helsinkiläistyttö Vellamo lähtee rimpauttelemaan ovikelloja pitkin pääkaupunkiseutua ja tutustuu reissuillaan uusiin ystäviin. Tervetuloa monikulttuuriseen Suomeen!

Kirjan kannessa on piirustuksia erinäköisistä ihmisistä erilaisissa asuissa.

Meidän maailmamme

Tekijä: Moira Butterfield; Harriet Lynas; Peikko Pitkänen (suom.)
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2019

Tutustu lasten elämään ympäri maailmaa! Hauska ja runsas kirja esittelee eri kulttuurien lasten arkea ja juhlaa. Jambo! Kia ora! Ni hao! Hallo! Marhaba! Namaste! Olemme erilaisia, mutta samanlaisia. Tervetuloa matkalle maapallon ympäri! Millaisia koteja, kouluja, lemmikkejä, leikkejä, juomia ja ruokia maailmassa on? Millaisia soittimia, aamiaisia, juhlavaatteita, etunimiä ja riemuhuutoja? Miten syntymäpäivää juhlitaan eri maissa? Mitä kissa sanoo japaniksi? Mitä Sri Lankassa tehdään, kun hammas irtoaa? Millä kaikilla eri tavoin koulumatkan voi kulkea?

Kirjan kannessa on piirustus kahdesta pojasta. Pojat pitävät toisiaan kädestä kiinni.

Onni-poika saa uuden ystävän

Tekijä: Sanna Pelliccioni
Kustantaja: Minerva Kustannus Oy, 2012

Onnin naapuriin muuttaa Onnin ikäinen iranilaispoika Aram, joka ei osaa suomea. Onni ja Olavi leipovat pullaa ja vievät maistiaisia uusille naapureille. Seuraavana iltana ovikello soi. Aram tuo maistiaisiksi riisivanukasta. Pojat huomaavat, että yhdessä voi leikkiä, vaikka ei yhteistä kieltä aluksi olekaan.
Onnia ihmetyttävät jotkin Aramin kodin tavat ja Aram puolestaan kummastelee joitakin Onnin perheen tapoja. Erään juhlapäivän lähestyessä pojat kuitenkin huomaavat, että molemmissa perheissä valmistellaan samoja ruokia ja tehdään samanlaisia koristeita.

Kirjan kannessa on piirustus korkeista meren aalloista. Alaosassa on punainen kumivene, jossa on ihmisiä.

Meidän piti lähteä

Tekijä: Sanna Pelliccioni
Kustantaja:

Tämä sanaton kuvakirja kertoo erään perheen tarinan: ensin kaikki on hyvin, mutta sitten alkaa sota, ja heidän on lähdettävä pakoon. Pitkän matkan jälkeen perhe saa uuden kodin. Sanattomilla kuvakirjoilla on pitkät perinteet, ja niiden merkitys kasvaa monikulttuurisuuden myötä. Lapsi voi itse tai yhdessä aikuisen kanssa luoda kuvien ympärille tarinan oman kokemusmaailmansa pohjalta. Maahanmuuttajalapsi ei tunne itseään ulkopuoliseksi vieraan tekstin vuoksi vaan pystyy lukemaan kirjaa tasavertaisesti kaikkien kanssa, ja toisaalta kuka tahansa pääsee eläytymään siihen, miltä tuntuu lähteä pois omasta kodista.

Kirjan kannessa on piirustus, jossa on paljon ihmisiä erilaisten soitinten kanssa.

Orkesteri karkuteillä

Tekijä: Chloé Perarnau; Leena Virtanen (suom.)
Kustantaja: Etana Editions Oy, 2019

Konsertti on tulossa, mutta orkesterin jäsenet ovat hävinneet kuin tuhka tuuleen. Ei hätää, sillä näyttää nimittäin siltä, että soittajat ovat vain lomailemassa. Onneksi kapellimestari on saanut vihjeeksi postikortteja eri kohteista. Seuraamalla korttien vihjeitä lukijan on etsittävä muun muassa viulistia Tokiosta, harpunsoittajaa Portosta ja trumpetisteja Rio de Janeirosta.

Isoformaattinen kirja tutustuttaa lukijan oivalla tavalla eri kaupunkeihin ja soittimiin.

Kirjan kannessa on piirustus erilaisista perheistä.

Meidän ja muiden perheet

Tekijä: Mary Hoffman; Ros Asquith
Kustantaja: Lasten Keskus Oy, 2010

Perheitä on monenlaisia: on suuria, pieniä, onnellisia, murheellisia, rikkaita ja köyhiä perheitä. Joillakin on paljon veljiä ja siskoja, setiä ja tätejä, mutta joillakin on tosi pienet perheet, kaksikin ihmistä voi olla perhe. Meidän ja muiden perheet -kirjassa kerrotaan, kuinka erilaisia perheet voivat olla ja kuinka erilaisia koteja, työpaikkoja, kouluja, tapoja, tunteita ja harrastuksia perheillä on. Yksityiskohtainen ja runsas kuvitus innostaa lapsia kertomaan omista perheistään ja pohtimaan erilaisuuden tuomia rikkauksia.

Kirjan kannessa on piirustus hymyilevistä lapsista lintutornissa. Osa lapsista on kiipeämässä torniin. Taustalla näkyy joki ja peltomaisema.

Suomen lasten Suomi

Tekijä: Kirsti Manninen; Carlos da Cruz
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2016

Lähde kaikkien aikojen kiertomatkalle! Mikä tekee Suomesta Suomen? Millaisia me suomalaiset olemme? Mistä kaikkialta tulemme? Katsele tuhansien järvien maata ulkosuomalaisen nuoren silmin! Jokaisen maakunnan ominaispiirteissä ja perinteissä riittää ihmeteltävää. Tutuiksi tulevat myös vähemmistöt, kuten tataarit, romanit ja somalit. Suomalaisuuden juuria ja nykyisyyttä tarkastellaan kiinnostavasti historian merkkipaalujen, tieteen ja taiteen huippujen sekä urheilusaavutusten valossa. Populaarikulttuuriakaan ei unohdeta. Runsas tietoaines ja valloittavat kuvat kulkevat sulavasti rinta rinnan. Puhekuplien hauskoista repliikeistä saa tuntumaa suomen kielen murteisiin.

Kirjan kannessa on piirustus pienestä pojasta, jolla on pehmolelu kädessä.

Talo kulman takana

Tekijä: Jenni Erkintalo; Réka Király
Kustantaja: Etana Editions Oy, 2016

Talo kulman takana -kirjassa tutustutaan kerrostalon eri asukkaisiin, kun Eppu-niminen lapsi muuttaa taloon. Lapsen näkökulmasta tarkasteltuna jokaisen oven takana asuu ainutlaatuinen naapuri, jolla on oma ihmeellinen maailmansa. Kirja kertoo erilaisuuden hyväksymisestä, rohkeudesta sekä aktivoi lasta miettimään omaa elinympäristöään.

Kirjan kannessa on piirustus kerrostalon seinästä. Seinässä on monta ikkunaa, joissa näkyvät talon erilaiset asukkaat.

Avain hukassa

Tekijä: Sanna Mander
Kustantaja: Kustantamo S&S, 2017

Tässä riemukkaassa kuvakirjassa tutustutaan erään kerrostalon värikkääseen elämään. Rennosti riimitelty tarina johdattaa etsimään kotiavainta, mutta mistä asunnosta se löytyy?
Jokainen aukeama esittelee uuden kodin ja sen moninaiset asukkaat: pinkissä yksiössä asuu prinsessa, joka ei viihtynyt kuninkaanlinnakodissa, Laineilla juhlien teema ei ole koskaan probleema, asuupa talossa myös keräilijäkummitus, joka tarvitsisi apua sotkuisen kotinsa siivoamisessa. Vintillä laatikoiden ja vanhojen talviturkisten seassa pyörii joka ilta lumottu karuselli.

Kirjan kannessa on piirustus leikkivistä lapsista. Etualalla on kiinalainen tyttö. Taka-alalla on lapsia piilossa suurten lehtien seassa.

Xing ja superkaverit

Tekijä: Virtanen, Leena
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi

Xing Annikki Tähtinen on syntynyt Kiinassa, mutta hän muutti jo ihan pienenä Suomeen uusien vanhempiensa luokse. Kaikesta siitä kerrotaan kirjassa Pikku Xing.

Kerran kun Xing-tyttö leikkii pihakavereittensa kanssa, hän huomaa, että kaikilla on jokin hieno erityiskyky: hän itse näkee niin hyvin, että löytää kadonneet marmorikuulatkin. Isabellalla taas on superkorvat, hän on hyvä kuuntelemaan kuubalaisia rytmejä ja tanssimaan. Ali on supernenä, heillä käytetään paljon mausteita. Alilla on ikioma maustelaulukin: ”Kumina. Kaneli. Chili. Kardemumma. Muskotti. Korianteri.” Miska sen sijaan on supersuu, hän erottaa hedelmäkarkkien maut vaikka silmät kiinni.

Kirjan kannessa on piirustus Kiinan muurista ja paperisesta lentävästä lohikäärmeestä.

Sängynaluskansa Kiinan muuri

Tekijä: Ella Brigatti
Kustantaja: Kulttuurikioski osk 2017

Sängyn alle tuodaan paketti, johon kätkeytyy kutsu. Hetkeäkään epäröimättä vilkut päättävät lähteä matkaan, sillä kukapa ei lähtisi toiselle puolelle maapalloa kuuta tuijottamaan!

Kiinan muuri on Sängynaluskansa-kirjasarjan neljäs teos. Pienet lukijat pääsevät satukansan matkassa tutustumaan kiinalaiseen kulttuuriin. Kirja kuvat ovat värikkäät, ja juoni tulvii riemastuttavia käänteitä edellisten kirjojen tapaan.

Kirjan kannessa on piirustus tytöstä, joka silittää pientä pilveä.

Päiväkoti Heippakamu – Rebekan rapupäivä

Tekijä: Veera Salmi; Elina Warsta (kuv.)
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2016

Mutaleikkejä ja mummotirsat – kuvakirja päiväkodin värikkäästä arjesta. Heippakamun päiväkoti on ihan paras!
Paha mieli tarttuu Rebekan matkaan jo aamulla, kun hän kiirehtii isän kanssa päiväkotiin. Eikä se lähde, vaikka siivooja-Siv yrittää imuroida sen pölynimuriin. Mutta saksi-rapujen naksuttelu, mutaleikit kavereiden kanssa ja mummotirsat kesken päivän karkottavat pahaa mieltä. Ja onneksi mukana on oma unikaveri Pilvi, jonka puksu-paksu-pieru-poksu-hassuttelut naurattavat takuuvarmasti. Heippakamun päiväkoti on ihan paras!

Kirjan kannessa on piirustus hymyilevästä pojasta. Poika pitää kiinni pienestä luurankoa muistuttavasta hahmosta.

Pablo ja heiluvat hampaat

Tekijä: Veera Salmi; Elina Warsta (kuv.)
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2017

Luurankopipareita ja pihaleikkejä. Kuvakirja päiväkodin värikkäästä arjesta.
Pablo on viisi niin kuin Albert ja hänellä heiluu hammas, samoin kuin Rebekalla, mutta hän ei pidä meteliä itsestään.

Pablon mielestä päivän paras hetki on, kun muut on haettu ja piha on tyhjä ja hiljainen. Silloin on Pablon ja luuranko-Lopezin vuoro. Lopezista kasvaa ihan megalojättipottisuuri ja he laskevat mäkeä ja tekevät karatea ja kiipeilevät.

Kirjan kannessa on piirustus ruskeatukkaisesta tytöstä. Tyttö pitää vasemman käden etusormea pystyssä. Etusormeen on piirretty naama ja sen päähän on laitettu kruunu.

Isabella ja tuikkiva tyttö

Tekijä: Veera Salmi; Elina Warsta (kuv.)
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2018

Kimalletta ja uusia kavereita! Kuvakirja päiväkodin värikkäästä arjesta.Päiväkotiin tulee uusi tyttö, Stella, jolla on tuikkivat silmät ja silmälasit ja joka osaa laskea englanniksi. Ensin Isabella vähän ihmettelee uutta tyttöä, mutta sitten tytöt löytävät toisensa – he ovat Stella ja Isabella ja rakastavat molemmat kimalletta.

Kirjan kannessa on piirustus ympyrästä. Ympyrässä on erinäköisiä lapsia eri maista.

12 päivää maailmalla

Tekijä: Tittamari Marttinen; Emmi Jormalainen (kuv.)
Kustantaja: Kirjapaja, 2013

Tämä iloisesti kuvitettu kirja kertoo, millaista on maailman lasten arki ja juhla. Ranskalaispoika lähtee luokkaretkelle ja tutustuu avaruuden salaisuuksiin. Espanjalaislapset viettävät siestaa leikkimällä varjojen kanssa. Laosin lapset löytävät kameran, ja norjalainen poika pääsee isän kanssa katkaraputehtaalle. Mutta millaista on syyrialaistytön arki, kun kotoa täytyy paeta sodan takia? Mitä lapset leikkivät meren rannalla Keniassa? Ja entäs kun chileläistyttö pääsee kauan odotettuun karnevaalikulkueeseen mutta huomaakin maanjäristyksen alkavan?

Kirjan kannessa on piirustus, jossa on putoava norsu ja kruunu. Yläreunassa on hymyilevä kuu.

Kun kuu nauroi

Tekijä: Milena Parland; Alexander Reichstein (kuv.); Susanna Hirvikorpi (suom.)
Kustantaja: Schildts & Söderströms, 2015

Jokainen tietää sadun ketusta ja pihlajanmarjoista. Mutta kuinka moni tuntee julman lohikäärmekuninkaan tai legendan Hodjasta ja hänen aasistaan? Millainen olikaan ylpeän Brynhildin kauhea kohtalo keskiaikaisessa Nibelungein laulussa?
Milena Parland on koonnut yhteen viisitoista kansansatua ympäri maailmaa. Yhteistä saduille ovat viihdyttävät, jännittävät, joskus hurjatkin käänteet. Tarinoiden ympärille on punottu maagista realismia hipova kehyskertomus, jossa kertoja metsästää satuja ympäri Helsinkiä.

Kirjan kannessa on neljä erilaista nukkea ja niiden keskellä on maapallo.

Nuket ilman rajoja

Tekijä: Johansson, Jan-Henrik
Kustantaja: Books on Demand, 2014

NUKET ILMAN RAJOJA on satukirja, joka on tarkoitettu 6-12-vuotiaille lapsille. Sadut pyrkivät luomaan uteliaisuutta ja kiinnostusta vieraita kulttuureja kohtaan ja siten edistämään suvaitsevaisuutta ja vahvistamaan lapsen kykyä kohtamaan erilaisuutta globalisoituvassa maailmassa.

Kirjan sadut perustuvat eri maista tulleiden maahanmuuttajien haastatteluihin. Maahanmuuttajat esittelivät nukkeja kotimaistaan ja kertoivat kokemuksistaan. Kirjailija muokkasi kertomukset mielikuvituksellisiksi saduiksi. Kirjassa satujen kertojia ovat maahanmuuttajien nuket.

Kirjan kannessa on piirustus suuresta puusta. Puiden oksilla istuu ihmisiä.

Suuri perhekirja

Tekijä: Stéphanie Ledu; Stéphane Frattini
Kustantaja: WSOY, 2009

Perheitä on monenmoisia – pieniä, suuria, uusia ja kirjavia. Perheet rakastavat, riitelevät, ikävöivät, kasvavat ja joskus hajoavatkin. Suuri perhekirja esittelee perheitä meiltä ja muualta, nyky- ja entisajoilta. Omat juuret ja niiden ymmärtäminen on perusta koko elämälle. Kirjassa on mukana itse täydennettävä sukujuliste. Matka perheiden ytimeen on hauska ja jännittävä! Ikäryhmä 6+.

Kirjan kannessa on piirustus norsun päästä. Norsun kärsästä tulee puhekupla, jossa lukee Eläinten Kansainvälinen Sanakirja.

Eläinten kansainvälinen sanakirja

Tekijä: Lila Prap
Kustantaja: WSOY, 2008

Tiedät varmaan, että erimaissa asuvat ihmiset puhuvat eri kieliä? Et ehkä usko, mutta niin tekevät myös eläimet. Eläinten kansainvälinen sanakirja auttaa sinua tervehtimään ja vaihtamaan ajatuksia eri maiden eläinten omalla kielellä.